Gaz Deşarj Lambaları ve Elekmanları


GAZ DEŞARJ LAMBALARI VE ELEMANLARI



Deşarj Lambaları


  
Floresan lamba




    Deşarj lambaları içi gaz dolu bir tüpün, iki uçtaki elektrotlara gerilim uygulanması ve bu gerilimler ile elektrotları hareketi sayesinde gazdan önce ultraviole ışık sonra da görünür ışık elde edilme esasına çalışır. Tüpler uygulanana gerilim ile gaz boşalımı olur aynı zamanda da gazdan ani bir akım çekilmesi olur.  Çekilen akım sürekli artar. Bu yüzden deşarj lamlarında akımın sınırlandırılması için balast kullanılır.


Balast






   Gaz deşarj lamlarında akımın sınırlandırılması için balast kullanılır.
   Balastlar;
   Bobinli(Klasik) Balastlar
   Elektronik Balastlar

Olmak üzere ikiye ayrılır.

   Bobinli balastlar indüksiyon yolu ile akım ve gerilim değerlerini düzeltir. Elektronik balastlarda akım ve gerilim kontrolü ile birlikte de frekans kontrolü de vardır.

Starter


starter







   220V luk floresanlarda ilk tutuşma gerilimi yaklaşık 300V tur. Bu nedenle floresan lambalarda starter denilen bir otomatik anahtara ihtiyaç vardır.


   Starter lamba elemandır. Starter 200 V civarında yani düşük gerilimde ışıldar ve elektrotu ısınır. Isınan bimetal elektrot kıvrılarak akım devresini kapatır. Sonra balast üzerinden ve lamba flemanlarından geçerek flemanları ısıtır. Starterin kısa devre olmasıyla birlikte fazla miktarda elektron üretimine yol açan yüksek bir akım geçer. Daha sonra starerin elektrotları soğur, elektrotlar eski duruma gelir ve akım devresi açılmış olur.

ilk yorumu siz yapın "Gaz Deşarj Lambaları ve Elekmanları"

Yorum Gönder