stirling motor



STİRLİNG MOTOR


sıcak hava ile çalışan motor

     

      Sıcak Hava ile Çalışan Stirling Motor, dıştan yanmalı olan bir motor tipidir. 1816 yılında İskoç Rahip, Reverent Robert Stirling tarafından icat edilmiştir.Motorun geliştirme işini daha sonra kardeşi Robert Stirling devam ettirmiştir.









      Motorun çalışma prensibi; sıcak hava genleşerek, krank miline bağlı pistonu ittiriyor, aynı krank mildeki diğer piston ise soğuk havayı sıcak tüpteki pistona doldurur. daha sonra ilk tüpteki piston tekrar geriye dönerek soğumuş havayı sıkıştırır, diğer tüpteki soğuk hava da genleşir. İşlem bu şekilde devam eder. Ve krank mili sayesinde doğrusal bir hareket dairesel bir harekete dönüştürülüyor.

       Aşağıdaki videoda çalışmasını daha detaylı bir şekilde görebilirsiniz.









      Günümüzde tork gücü az olduğu için stirling motoru az kullanılmaktadır. Kullanım alanları ise daha çok elektrik üretimidir. Bunu İnfinia şirketi güneş enerjisini kullanarak yapmıştır.


     İnfinia'nın bu sistemi; güneşi takip eden, dev çanak aynaların güneş ışığını odak noktasına toplayarak ışıktaki ısı enerjisini stirling motorda kullanarak elektrik enerjisi üretmeyi başarmıştır. Bu sayede güneş enerjisini daha farklı bir şekilde kullanmayı başarmışlardır.

          Aşağıdaki videoda şirketin tanıtım videosunu görebilirsiniz.












       
        

ilk yorumu siz yapın "stirling motor"

Yorum Gönder